Közelgő események

21 szept.
24. Szüreti Fesztivál
szept. 21. 7:30 - szept. 22. 4:00
22 szept.
Pusztamérges FMC - Tömörkény KSE
szept. 22. 16:00 - 18:00
24 szept.
29 szept.
Domaszék SK - Pusztamérges FMC
szept. 29. 16:00 - 18:00

ELEKTRONIKUS
ügyintézés

Foglaljon időpontot, intézze ügyeit otthonról, kényelmesen és adja be nyomtatványait!

NYOMTATVÁNYOK

ADÓügyi nyomtatványok
SZOCIÁLIS nyomtatványok
IGAZGATÁSI ügyek
EGYÉB nyomtatványok

Fotógaléria / képek

Eseményeink, rendezvényeink emlékezetes pillanatai, amit szívesen visszanézünk, akár többször is

Kellemes idővel, jó programokkal várta a vendégeket a Falunap

Már a kampány is koordináltan, szervezetten zajlott, a programelemek nyomtatott felhívásain túl augusztus közepétől markáns online promóció kísérte a sorrendben huszonkettedik eseményt. Ezt a környező települések programjai (falunap, repülőnap, főzőverseny, szüreti mulatság, stb.) is indokolttá tették.

Mindenki igyekezett a legjobbat kihozni a rábízott feladatokból, így – bár a közönségszám kissé elmaradt a megszokottól – tartalmas és változatos programsorozat állt össze, amelyből minden korosztály találhatott kedvére valót. Hogy ez mennyire sikerült, arról a vélemények gyorsan bejárták a falut. Itt és most fejezetekben idézzük fel a nap jellegzetes mozzanatait.


A REGGELI hívogatásra 6 fogat érkezett Ruzsáról, Öttömösről és Zákányszékről, a Halas Táncegyüttes tagjai és zeneszó ébresztette a falut. A borongós idő elszállt, ahogy a nap egyre feljebb kúszott az égen. A felvonulás a Polgármesteri Hivatal előtt ért véget, ahol a népviseletbe öltözött fiúk és lányok ropták a táncot a gyülekező vendégek legnagyobb örömére.
A kakas szépségverseny helyszíne már a hívogatás előtt hangos volt, szép számmal érkeztek a bemutatóra a tarajosok. Fehér, tarka, fekete – kisebb és nagyobb kakasok kerültek a sorszámozott ketrecekbe.
Folyamatosan gyűltek a szavazatok, sokan kíváncsiak voltak erre a kiállításra. Őszinte volt a csodálat némely ketrecnél, hogy milyen nagyra is meg tudnak nőni a baromfiudvar királyai!
A főzők közelebb kerültek a közönséghez. A rendezvénysátor melletti parkolóban és a kirakodó árusokkal szemben kaptak helyet a főző csapatok, amelyek egyre népesebb szurkoló táborral érkeznek és kiveszik a részüket a versenyművek elfogyasztásából is. Jól bevált szokás szerint a déli harangszó volt a jel, hogy várja a zsűri a kóstolókat. Kaptak is, szám szerint huszonegyet. Számoltak, pontoztak, újra kóstoltak. Varga Ferenc, Nagyapáti Károly és Csíkos István a hagyományos ízeket kereste, de méltányolták az újításokat, eltérő ízvilágokat is. A vendéglátós véna mindegyikükben ott van és rögtön kiderült, ha finom a pörkölt és csak a merőkanál kapott el zsírosabb szaftot. Ami szerintük nem szerencsés, de nem is hiba. A pörkölt attól még lehet kifogástalan.


Kiállítások ebben az évben is voltak, nem volt belőlük hiány. A Bortéren - a község legfiatalabb terén - a szőlővel, a borral kapcsolatos dolgok kaptak helyet és préselés,  mustkóstolás is színesítette a falunapi programot.
A legérdekesebbnek a könyvtár értékőrző kiállítása bizonyult, amely múlt század eleji hangulatot kölcsönzött a helyiségnek. Ugyanitt rajzos kiállítás is volt, az Óvodák Kistérségi Egyesülete minden évben meghirdeti a tagóvodái között a vers-, mesemondó és rajzversenyt. Tizenegy település óvodásai versengenek ebből az alkalomból - Pusztamérgesre a rajzos pályázatok érkeztek.
A templomban nem mindennapi program bővítette a kínálatot: a Nagyboldogasszony templom építésének, korszerűsítésének állomásait mutatta be az a film, amelyet Balla Vince nyugalmazott iskolaigazgató állított össze. Az alapos és igényes kutatómunka egy figyelemre méltó kordokumentumot eredményezett, amelyhez kiállítás is társult. Negyela Zoltán plébános a templomokról, mint szent helyekről, a kereszténység kialakulásáról és szertartásairól tartott előadást, amely szintén sok érdekességgel szolgált. Nem bánták meg, akik beiktatták a nap megtekintésre érdemes mozzanatai közé! Ez a program része volt az országos hatókörű, kulturális örökségünket bemutató rendezvénysorozatnak.
A megnyitó még viszonylag szerény számú résztvevő jelenléte mellett zajlott. A főzők a vendégek és a zsűritagok egyöntetű biztatása mellett végezhették a munkájukat. B. Nagy László országgyűlési képviselő kedvenc étekként tartja számon a kakaspörköltet, mindig szívesen érkezik a rendezvényre. Ez alkalommal azonban hivatalos feladata is volt: felavatta a felújított Szent István utcai járdaszakaszt, amelyet azon nyomban kipróbáltak a Polgármesteri Hivatalba menet.
A Művelődési Ház galériává és rétesházzá alakult – az előtérben gasztronómiai, míg a nagyteremben vizuális élmény várta a betérőket. A friss tészta és a sütemény illaton átvágva Vas Ágnes festő kiállítását tekinthették meg vendégeink. Itt kaptak helyet a - főként kakasos témájú – rajzversenyre érkezett munkák is; a jelen és a jövendő művészet találkozott.
A falu kemencéje szinte egész nap üzemelt. Látványpékséggé változott a Művelődési Ház udvarának félreeső (de útba igazító táblákkal kellőképpen ellátott) része, ahol kelt a tészta és sült a kalács, üres is, töltelékes is. Mindig volt, aki kóstolni szeretett volna és igencsak ki kellett számolni, hogy mikor nyílik a kemence ajtaja, mert lépten-nyomon elfogyott a portéka. Vásárlás kizárva, mindent a szemnek és helyben a gyomornak, elvitelre csak ami a tenyérben elfér…
A színpad előtt lassan gyülekeztek az emberek. Vendégmarasztaló volt a büfésátor, Kiss Gábor és Lajkó Róbert húzták a talpalávalót. 
Hosszú volt a sor a pörkölt osztásnál, de sok a dolgos kéz, hamar teltek a tányérok. A zsűrizés jobbára csak a versenyzőknek érdekes, az igazi program itt volt, kakaspörkölt ebéd és a nótaszó. 21 pörköltet kapott idén a zsűri, vegyes volt a felhozatal, ebben sosem változik a verseny. Vannak visszatérő főzők, versenybe szálltak a tűzoltók szerbiai testvér-egyesületének tagjai és kiskunhalasi csapatot is üdvözölhettünk visszatérőként.
Az ovisok műsora nagy sikert aratott. Így van ez, ha a műsor első pillanatától kezdve nagy átéléssel és teljes erőbedobással játszanak az apró fellépők. Az őket követő Halas Táncegyüttes műsorába itt-ott a színpad is beleremegett, de a néptánc is olyan, mint sok más elfoglaltság: csak szívvel-lélekkel lehet színvonalasan művelni…
A Tihanyi-Tóth Vándorszínpad műsorára – értelemszerűen – a gyermekrajz verseny eredményhirdetése után került sor, ami a színpad elé gyűjtötte a gyerkőcöket, akik egyébként többnyire a templom mögötti ugrálóvárnál tartózkodtak.
A mesejáték színes díszletei és jelmezei valamint a fordulatos és fondorlatos cselekmény önfeledt pillanatokat sem nélkülözött. Nem véletlenül táboroztak a gyerekek a büfésátor mögötti ugrálóvárnál: ide települt a „Bohóckodjunk!” játszóház is, amely arcfestéssel, csillám-tetoválással, lufi hajtogató bohóccal, népi játékokkal és kreatív játszóházzal várta a gyerkőcöket. Az eldugottság nem volt ötletszerű; a park azon része volt a forgatagtól félreeső, mégis közeli terület. A kezdeti nyugalom nem tartott soká, a gyerekek könnyen felfedezték a helyet és onnantól nem volt megállás, sort kellett álnni (pontosabban ülni) az arcfeső és a tetováló segítőknél is!
Az Őszikék Nyugdíjas Klub kabaré jelenete is mosolyra fakasztotta a közönséget. A klub tagjait nem a reflektorfény, hanem a nevetve szórakoztatás csalta színpadra. A rendkívül muzikális elítélt - slágerekkel tarkított - vallomása után a Happy Jumpers ugrókötelesei produkáltak olyat, amit ugrókötéllel szinte nem is lehet. Ketten-hárman egyszerre ugrották át a gyorsan forgó köteleket… aztán fekvőtámaszban is… végül kézenállásból. Na, ezt odahaza kipróbálni se érdemes. Hogy sikerük volt-e!? Mégis, mit tippelnek?


A fészek Színjátszó Egyesület sok éves múltra visszatekintő csoport, 2004 óta működik, tevékeny és termékeny évadokat tudhatnak maguk mögött. Tavaly tartották jubileumi, századik előadásukat. Mintegy 30 művet állítottak színpadra eddig, hitvallásuk, hogy csak vidám darabokat tűznek műsorra, mert szeretik, ha a nézők elfeledik a napi gondjaikat és önfeledten nevetnek az előadás alatt. A fesztivál közönsége a „Komámasszony kakasa” című darabot láthatta  a kiskunmajsai társulattól.
Aradi Tibor és Varga Ferenc József a humorban nem ismeri a tréfát. Lakodalmas zenében éppúgy otthonosan mozognak, mint a táncdalfesztivál slágerei között. Állításuk szerint nem kedvencük Bunyós Pityu, ezért Demjén Ferenc és Pápai Joci ismert zenéit is új köntösbe öltöztették. Fergeteges sikert arattak és az utolsó pillanatig a színpadon maradtak, dacolva az arcukba sodort falevelekkel.  Nekik a tapsviharból csak a vihar jutott. Mint mindenkinek.
Ez nem volt bekalkulálva. Futott, ki merre látott - csak a gondviselésnek volt köszönhető, hogy a templom szélárnyékában menedéket keresők fejére nem sodort cserepet a szél! Amilyen hirtelen jött, olyan gyorsan el is vonult. Hagyott egy negyed órás áramszünetet, hogy biztos legyen a hatás és élénk az emlékezet.
A kakas szépségverseny eredményhirdetés és tombola fődíj sorsolás már rendben lefutott.
A tombolanyeremények mellett a fődíj sorsoláson való részvételre jogosító szelvények is szép számmal voltak a nagy kalapban. Nem maradt a sorsolók nyakán a fődíj, a szárítógép valahol Kiskunhalas környékén teljesítheti feladatát, a nyertesnek ugyanis – saját elmondása szerint -  már van egy hasonló masinája.
Nagy Feró és a Beatrice színpadra lépése előtt kitettek magukért a technikusok, hogy a „nemzet csótánya” olyan koncertet adhasson, ami némiképp feledteti a be nem kalkulált förgeteget. Akár az István a király, akár nagylemezeik slágereit adták elő, az ugyanolyan jól szólt, mint Cipő (Republic) dala: repült a bálna és megidéztük, milyenek (voltak) azok a boldog szép napok. Kiváló hangulat alakult ki a színpad előtt és a ráadásért se kellett sokat tapsolni, mert elég meggyőző volt a közönség.


Tűzijáték nélkül nincs falunap. Már nem kuriózum, de ez úgy hozzánőtt a rendezvényhez, mint sarkantyú a kakashoz. Elrontani se lehet, mert a színes rakéták látványa és a hangos robbanás valahogy még annak is jólesik, aki egyébként nem szereti a fülsértő hanghatásokat. Zenei aláfestésnek a Despacito szólt, amit szeretni vagy gyűlölni ugyan lehet, de megkerülni és nem hallani aligha.
Utcabál hajnalig – ahogy a program ígérte, és tényleg nem sokon múlott, hogy a kitartó vendégekre virradjon a vasárnapi reggel. Többen is elégedetten nyilatkoztak a Repeta Zenekarról, akik a szokásokhoz híven sokat játszottak és keveset pihentek, hogy a hangulat végig jó maradjon.
Akik nem repetáztak eleget, azok majd a huszonharmadik fesztiválon tehetik meg… jövőre.

Hírek a mindennapokról

A legszebb konyhakertek 2019.

A legszebb konyhakertek 2019.

2019. április. 03. | gazdaság | Csala István
Településünk idén már hatodik alkalommal csatlakozik a "Legszebb konyhakertek" programhoz. A kezdeményezést Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere álmodta meg és...

Idén a Falukarácsony volt hamarabb

2018. december. 21. | kultúra | Csala István
Girlandok, masnik, fényfüzér, zsibongás. Elmaradhatatlan részei a falukarácsonyi várakozásnak. Az első sorban a kisgyermekes családok az újonnan érkezett csöppségekkel –...
Adventi vasárnap 2018.

Adventi vasárnap 2018.

2018. december. 18. | kultúra | Csala István
Az évszakhoz képest enyhe időben, szinte hó nélküli (itt-ott maradt csak egy folt mutatóba) vasárnap délutánon gyülekeztünk a hagyománnyá vált...
TakarékBusz az ünnepek alatt

TakarékBusz az ünnepek alatt

2018. december. 17. | gazdaság | Csala István
A pénzintézet pusztamérgesi fiókjában megforduló ügyfeleket már tájékoztatták a 3A Takarékszövetkezet munkatársai a változásról és az önkormányzat elé rendre meg...
Endrei Judit a könyvtárban

Endrei Judit a könyvtárban

2018. december. 15. | kultúra | Figura Károlyné
December 12-én híres vendéget vártunk a könyvtárba. Zsilinszki-Fodor Mónika beszélgetett Endrei Judittal, akit sok éven át láthattunk, hallhattuk a hangját...
Külterületi utak SAJTÓKÖZL.

Külterületi utak SAJTÓKÖZL.

2018. december. 11. | gazdaság | Csala István
Az önkormányzat sikeres pályázatot adott be a külterületi utak korszerűsítésére, amely kapcsán az ehhez szükséges gépek, eszközök beszerzésére is sor került.

Polgármesteri üzenet

Tisztelt Pusztamérgesiek!
Kedves Látogató!

Ismét eltelt egy év, ismét elérkezett a zárszámadás, az összegzés, az értékelés ideje. Összességében elmondhatjuk a leköszönő 2018-as évről, hogy nem zártunk rosszul, az elképzelések és a betervezett beruházások döntő többségét megvalósítottuk.
Az önkormányzat a kötelező és önként vállalt feladatait hiánytalanul, jól ellátta, gazdasági helyzete stabil, adóssága nincs. Az év eleje egy kicsit döcögősen indult, hiszen a 2016-ban beadott TOP-os pályázatok teljesítéséhez megnyert pénzösszeg és a megvalósítás valós költsége között jelentős különbségek jelentkeztek.

a cikk itt folytatódik

Pozitív gondolat

Nyitott szemmel kell járni, és észre kell venni mindazt, ami bátoríthat. Keress olyan embereket, akik már elérték azokat a célokat, amelyeket te tűztél ki magad elé. Ha olyanokkal találkozol, akiknek ez nem sikerült, fogadd meg, hogy te jobban fogod csinálni! Képes vagy rá!.

Daryl Bernstein
író, vállalkozó

 

 

Mikor Istenre bízom a sorsom, érzem, hogy Isten nem ad föltétlen jogot ehhez. Hinnem kell benne, hogy a "madárka tolla se hull ki" az Ő akarata nélkül, de nincs jogom vaksi bizalommal mindent az Ő kezébe tenni le; Isten reám is bízta, hogy csináljam és igazítsam a sorsom. S csak ha vállalom ezt a feladatot, akkor segít.

Márai Sándor
magyar író

Achim
Student

Időjárás

booked.net

HIRDETMÉNYEK

 • Állás: szakács

  Pusztamérges Községi Önkormányzat az 1992. évi XXXIII. - a közalkalmazottak jogállásáról szóló - törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet az önkormányzati főzőkonyhára szakács munkakör betöltésére.
  A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

  Bővebben...:
   
 • képviselő választás 2019.

  A Helyi Választási Iroda vezetője az ajánlások számának tekintetében a következők szerint tájékoztatja Pusztamérges község lakosságát az egyéni listás jelölt állítással kapcsolatban:

  Bővebben...:
   
 • Egyenlő Bánásmód 19/8

  Az egyenlő bánásmód mindenkit megillet!

  Az Egyenlő Bánásmód Hatóság Csongrád megyei referense dr. Kiss Éva 2019. augusztus 14-én, szerdán 10-14 óra között a szentesi Gondozási Központban (6600 Szentes, Horváth Mihály u. 10.) tartja ingyenes járási félfogadását.

  Bővebben...:
   
 • Választási tájékoztató 2019.

  A köztársasági elnök által 2019. október 13. napjára kitűzött helyi önkormányzati választásokkal kapcsolatban tájékoztató jelent meg

  Bővebben...:
   

Látogatóink

Flag Counter

Havi Mini Eseménynaptár

Go to top