A 2018-as főzőverseny is emlékezetes lesz a sorban. A kezdete biztos. Kora reggel még zuhogó esőben állították a sátrakat, aki 6 óra körül kezdték a munkát. A hétkor kelők pedig mindezt csak mendemondának vagy ugratásnak tartották volna, mert addigra a nap is kisütött. Jól tette, hogy kisütött, így a táncosok sem áztak el a zenés hívogatáson. A megnyitó ünnepségen többnyire a főzők és a segítségeik vettek részt, délelőtt a vendégek még nem nagyon tették tiszteletüket a Móra téren. Látnivaló pedig akadt volna, a kakas-szépségversenyre nevezett tarajosok is megértek egy látogatást a Piactéren és a versenyzők körüli sürgés-forgás meg a kirakodók portékái is egy sétát.

Átalakulóban a főzőverseny, a központ egyre inkább a főtérre koncentrálódik, csak kevés versenyző érkezik a magánházaktól, mint mondják, az már "kiment a divatból" és bérelt helyen, bográcsban, baráti társasággal szívesebben főznek. A verseny persze ettől még verseny, a fortélyokat nem mindig osztják meg egymással, de nincsenek ölre menő csaták a csapatok között. Itóka csere annál inkább. emitt jóféle kisüsti gyöngyözik a lapos üvegben, amott kadarka sárgállik a demizsonban. Ez az a hangulat, ami az egyik mágnese a rendezvénynek. A másik pedig a pörkölt és eme két dolog nem is nagyon elválasztható egymástól.

B. Nagy László országgyűlési képviselő mindig szívesen jön Pusztamérgesre, szereti azt a szivélyes fogadtatást és környezetet, ami nálunk várja. Varga Ferenc zsűrielnök a családi kapcsolatai révén is kedveli a települést - "No mobil!" ez a jelmondata, mert úgy véli, anélkül is van miről beszélgetni, ami jó érzéssel tölti el. Szaftos pörkölteket vár a zsűri, nem kell túlcifrázni - így szól az intelem, az pedig majd kiderül, ki mennyire fogadja meg ezt a jó tanácsot. Harangszóra sokan el is készülnek az étkekkel és fegyelmezetten vonulnak a Polgármesteri Hivatalba. Na de a Kiskun Kakasok! Ők aztán megadják a módját! Régi motorosok a fesztiválon, évek óta visszajáró versenyzők, akik csapatostól, kötényben, tarajos fejfedőben érkeznek. A pörköltet induló és csatakiáltás kíséretében adják le a zsűrinek, nem kis derültséget keltve a felvonulással. Ez a nap erről szól, jól érzik magukat.

A Domaszékről érkező csapat (a hivatalos nevükön lejegyzéskor még tanakodtak) tényleg nem cifrázza. Természetes fűszereket használnak, semmi sallang, rozmaring, bazsalikom, kutyafüle. 
- A kakas az kakas - szól az egyszerű törvény. Ők fél egykor készülnek el a főztjükkel. Tavaly különdíjasok lettek, de ha idén "nem esik le" jutalom, akkor se búsulnak.

A zsűri folyamatosan kóstol, ízlel, pontoz. Nekik kell a legtöbbet enni, a többieknek csak amennyi jólesik. A végvári csapat már nyugodtan ebédel: a pörkölt leadva, a csapat az árnyékban, a bogrács is elsúrolva. Az önkormányzat udvarának sarkában öt bográcsban rotyog a pörkölt, van ott zúza és kakas is. Aki a kiadós ebéd után bírja még bendővel, az a falu kemencéjénél kalácsot kóstol. Olyan is van, aki a pörköltet inkább kihagyta.

- Sósat vagy édeset? - ki tudja, hanyadszorra hangzik már el a kérdés, de a nagy sikerre való tekintettel inkább az aki kapja, marja szabály érvényesül ott.

Közben benépesül nem csak a nagy sátor, hanem a színpad környéke és a park is. Előbbinél a műsorokra kíváncsi közönség, utóbbinál az óriás légvárra várakozó gyerekek állnak sort. Annyian vannak, hogy hiába a játszóház, az arcfestő és a kültéri társasjátékok, nem kerülnek sorra egyszerre. így legalább majd Pókember, királykisasszony, kaméleon és koponya is lesz a légvárban.
Közben kerékpárosok is érkeznek. Sokan és messziről. Van, aki Kiskunhalasról karikázott ki egy kis pörköltért, de akadnak közöttük félegyházi és kecskeméti biciklisek is. Csapatban gondolkodnak és közlekednek, egy pillanat alatt felmérik a terepet, hogy a nagy sátor oldalában árnyékban lesznek a drótszamarak, de senkinek és semminek nem állják útját. Délután közepén már tényleg többpólusú a rendezvény, de így mindenki találhat a kedvére való programot. A kiállítások is a tervezettnél később zárnak, hogy mindenki megnézhesse, ami érdekli. Egész sötétedésig tart ez az állapot, akkor kezdi vonzani a színpadi fény a közönséget.

A zumba bemutató egy kicsit felpörgeti, az operett slágerek és musical részletek pedig andalítják a közönséget. Legalább kicsit kipihenik magukat az esti koncertre. Megvan itt kérem a miértje mindennek! De mielőtt még elszabadulna a felhőtlen jókedv, a tombola fődíj sorsoláson is túl kell esni; nem olyan nagy áldozat ez attól, aki szeretne egy konyhai nagygépet. Ha nem is pattanásig feszülő idegekkel, de mindenki izgatottan várja az eredményt... és a főnyeremény helyben marad.
Egy kis technikai szünet és beállás után pedig nagykoncert, a Kozmix a házban, a színpadon és a levegőben. Látványos show is kerekedik a tűzzsonglőröknek köszönhetően, de hát nem aprópénzzel gurigáznak a fiúk, adtak már néhány jól sikerült koncertet! Cikáznak a fények, izzik a levegő, ráadás sem marad el. Ahogyan a tűzijáték sem. Az is kell, az is szép, mint a többi emlék, szelfi és vásárfia, amivel ki kell húznunk még egy évig, amikor 24-re ugrik a számláló és elmondhatjuk, hogy "Megint kakaspöri!"